SISTEM VICTAULIC

Victaulic


Sistem Victaulic je inovativno, univerzalno i cjelovito rješenje za spajanje ožljebljenih cijevi pomoću spojnica i fitinga već pripremljenih za montažu.
Omogućava kako ekonomsku tako i vremensku uštedu; brz i jednostavan te korisniku prihvatljiv sistem, bez mogućnosti komplikacija; ne zahtjeva specijalni montažni alat osim nasadnog ključa i ručice.

 

Karakteristike:

 

Victaulic je četvrta metoda spajanja cijevi, iza zavarivanja, prirubničkog spajanja i navojnog spajanja. Upotrebljava se od 1925. godine na cjevovodima, u poslovnim zgradama, brodogradilištima, vojnoj industriji, rudnicima, industriji i različitim aplikacijama širom svijeta. Raspon pritiska može biti mnogo viši nego kod prirubničkih spojeva; težina, dimenzije i dimenzije spojnica kreću se između jedne trećine i jedne polovine spojnica kod prirubničkog spoja. Broj sastavnih dijelova je drastično smanjen.

 

Victaulic je idealan za primjenu u protivpožarnim sistemima, vodovodima, vodoinstalaterstvu, sanitarnoj tehnici, sistemima sa komprimovanim vazduhom, sistemima za podmazivanje, industrijskim linijama, proizvodnji vještačkog snijega, tretmanu vode, rafinerijama, elektranama, itd.

 

Spojnice su sastavljene od dvodjelnog kućišta (do 14” ili DN350), dva vijka i brtve. Brtva je tako oblikovana da u unutrašnjem dijelu ima komoru koju sam medijum potiskuje prema kraju cijevi. To znači da s povećanjem pritiska raste i učinak brtvljenja. Ova osobina garantuje veliki raspon pritiska s visokim sigurnosnim faktorima.

 

Na kraju, cjelovita, pouzdana i jednostavna metoda spajanja cijevi od ugljeničnog i nerđajućeg čelika, bakra, aluminijuma i drugih materijala od prečnika ¾” do 60” (i više), omogućava smanjenje troškova radne snage za barem 50% te drastično smanjuje broj problema oko montaže i pripreme, uključujući sve povezane troškove.


Prednosti u poređenju s zavarivanjem:
   • 5x brža izrada spoja, što se povećava s porastom prečnika cijevi i debljinom zida;
   • Mogućnost kasnijeg rastavljanja spoja (montaža/demontaža, modifikacije sistema, nadzor sistema,…);
   • Nije potrebna kontrola zavarenih spojeva (rentgen, ultrazvuk…).